SERGİLER / GEÇMİŞ / BİR YAŞAM BOYU ÖZLENEN RESİM

METİN

Abdurrahman Öztoprak’ın Millî Reasürans Sanat Galerisi’nde düzenlenen sergisi ‘tuval üzerinde gerçek bir devinim arayışı’nın serüveni.

1927 yılında İstanbul’da Rumelihisarı’nda doğan Abdurrahman Öztoprak resimle tanışmadan önce müzikle tanışmıştı. 40’lı yılların başlarında henüz bir ortaokul öğrencisiyken ilk müzik bilgisini Almanya’dan kaçan ve Türkiye’ye sığınan Prof. Clement Bosch’un ailesinden aldı.

Akademi’ye başladıktan belli bir süre sonra kulaklarında titreşen müzik O’nu resimde soyut ifade arayışına yönlendirdi. 1956 yılında İstanbul Şehir Galerisi’nde soyut çalışmalarından oluşan sergisinden sonra arzuladığı devinim olayını çözümlemeden sergi açmamaya karar verdi ve 1984 yılına kadar 28 yıl sergi düzenlemedi.

60’lı yıllar boyunca Paris, Brüksel, Anvers, Amsterdam gibi kentlerde arzuladığı devinimin peşinde dolaştı. İncelemeler yaptı. 1967’de Darmstadt’da açılan bir sergide gördüğü Klee’nin 21x11 cm boyutunda küçük bir alçı levhada altın bir fon üzerine suluboya ile yaptığı çalışmayla yıllardır aradığı devinime doğru uzanan yolu buldu. 1968’de Kassel’de açılan kinetik heykelleri izleme olanağı yeni esinlere yol açtı. Bu sergide devinim mekanik olarak ve yardımcı malzemelerle sağlanıyordu. Ayrıca içinde oldukları mekana da bağlıydılar. O ise devinimi tuval üzerinde, mekandan bağımsız ve bilinen resim teknikleri ile yaratmak istiyordu. Bundan sonra yorucu arayışlar dönemi başladı. 1984’de İstanbul Moda Deniz Kulubü’nde sergisini açarken aradığı ve özlediği resimlerine de kavuşmuş “gerçek devinimi”, kulaklarında titreşen müziği tuvallerine taşımayı başarmıştı.

Güzel Sanatlar Akademisi’nde Nurullah Berk’in öğrencisi olan Öztoprak, daha sonra Roma Güzel Sanatlar Akademisi’nde fresk eğitimi gördü. 1954 ‘de yapılan Yapı Kredi Bankası’nın açtığı “İstihsal” konulu yarışmada mansiyon aldı. 1955 yılında TBMM’nin yeni binası için Kars ilinden üç tablo yaptı. 1956’da Devlet Resim ve Heykel Yarışması’nda dereceye girdi. 1960-1975 yılları arasında Almanya’da kaldı ve iç mimar olarak çalıştı.

Abdurrahman Öztoprak’ın sergisi 07-25 Ocak 1998 tarihleri arasında Millî Reasürans Sanat Galerisi’nde izlenebilir.

BASINDAN