Millî Reasürans Sanat Galerisi’nde Bente Christensen-Ernst Sergisi:
Gerçeklikle İllüzyon Arasında İnce Salınımlar
10 Aralık 2002-11 Ocak 2003
Millî Reasürans Sanat Galerisi, Danimarkalı bir sanatçı olan Bente Christensen-Ernst’in resim sergisine yer veriyor. Bente, İstanbul (Tünel), Bodrum (Gümüşlük) ve Frederiksberg’de (Danimarka) yaşıyor. Üç kentte de çalışıyor. Üç ayrı dünyadan aldığı izlenimler Bente’nin sanatçı dünyasında ve tuvalinde bütünleşiyor.
Bente’nin Türkiye ile ilişkileri oldukça eskiye dayanıyor ve sanatının gelişmesinde Türkiye’nin önemli bir yeri var. İlk kişisel sergisini 1984’de Ankara’da açtı. Danimarka’daki ilk sergisini ise 1990’da Kopenhag’da gerçekleştirdi. 1990-1996 yılları arasında Danimarka’da çalıştı, sergiler düzenledi ve sanat çevrelerinden olumlu eleştiriler aldı. The National Gallery on Frederiksborg Castle ve Danimarka Sanat Fonu müzelerine iki eseri seçildi. Danimarkalı Sanatçılar Kurumu’na üye oldu. Daha sonraki yıllarda resimleri Türkiye ile Danimarka arasında taşındı. İsveç, Almanya ve Fransa’da karma sergilere katıldı.
Bente’nin Millî Reasürans Sanat Galerisi’nde açılan sergisindeki resimlerin önemli bir kısmı Bodrum çalışmalarından oluşuyor. Bu resimlerin bir bölümü Danimarka’da sergiledi.
Bente’nin resimlerinde günlük yaşam içinden seçilen nesneler ve insan portreleri önemli bir yer tutuyor. Bu bakımdan gerçekçi, hatta aşırı gerçekçi bir sanatçı izlenimi veriyor. Ancak Bente’nin tuvalinde bildik gerçek nesneler, boyutları, çerçeveleri, ışık ve gölge etkileri ile başka bir boyuta taşınıyor ve bir illüzyona ya da bir kurgulamaya dönüşüyor. Bente çarpıcı bir gerçeklik ile yakaladığı izleyicisini kendi fantastik dünyasına çekiyor. Görünüşteki gerçeklikle gizlenen bu öznel dünya ve sanatçının bu bakışını sunuşundaki ince espriler, muziplikler, gerçekle illüzyon arasında yarattığı metafor Bente’nin resimlerinin gizemli çekim gücünü ortaya çıkarıyor. Tuvalindeki nesnellik, bir bakıma izleyene gerçekliği ya da o gerçekliğin gizlediklerini sorgulatan simgesel bir imgeye dönüşüyor. Bu yönelim Bente’nin “alternatif gerçekçilik” diye adlandırdığı sanat anlayışının da esasını oluşturuyor. Kabul etmek gerekir ki, Türkiye Bente’nin bu resim dünyasına çok zengin ve renkli imgelemler sunuyor.
Bente resimlerini büyük boyutlu tuval üzerine yapıyor. Bu tuval üzerine seçtiği nesneyi ya da insan portresini çok yalın biçimde çalışıyor. Başka nesnelere yer vermiyor. Fon olarak, seçtiği nesneyi daha belirgin biçimde öne çıkartan ve çerçeveleyen siyah rengi tercih ediyor. Özel bir boyama tekniği ile ışık ve gölge etkisini dilediği gibi kullanabiliyor.